Anna Nordqvist

Vår hedersmedlem

Vår medlem, tillika hedersmedlem, Anna Nordqvist började inte spela golf förrän hon var 13 år och idag är hon en av världens bästa golfspelare.
Hennes stora breda genombrott kom 2009 då hon tog hem majorn LPGA Championship med fyra slag i sin sjunde start som proffs. Hybridslaget in på den 18:e greenen var ett av de bästa slagen som slagits och inte ett öga var nog torrt hos alla som sedan tidigare visste vem Anna var. Dock fick tidningarna det att låta som att Anna kom från ingenstans och det kan inte vara mera fel. Efter att Anna upptäckte golfen så har hon gett 100%, för hon är en sån tjej. Hon ger allt när hon ger sig in i det. Hon tränade i ur och skur och året runt, snö är inget hinder om man vill bli en av de bästa i världen på sin sport.
Hon spelade college golf i Arizona för Arizone state university mellan hösten 2006 och hösten 2008 och sedan 1 januari 2009 är hon proffs. Under collegetiden fick hon utmärkelser som Freshman of the year, blev uttagen till All-american team och hon hade en snittscore som var näst bäst av alla collegetjejer under sitt första år på skolan. 2008 vann hon även amatörernas British Open. Så de som påstod att hon kom från ingenstans kunde inte ha mer fel...

Efter det fantastiska året 2009 så dröjde det ända till 2014 då hon slog till och vann två tävlingar igen och tog sig upp till topp 10 i världen. 2015 vann hon ShopRite LPGA Classic och hon försvarade titeln även under 2016.

2017 startade bra och i mars vann Anna Bank of Hope Founder Cup på 25 slag under par, hon noterade under tredje rundan 11 under par. 

21 december 2016 var Anna hemma och föreläste för medlemmar och sponsorer

Under onsdagskvällen så samlades över 100 medlemmar och sponsorer i Rekarnegymnasiets aula för att lyssna på vår hedersmedlem Anna Nordqvist prata om hennes liv som golfproffs. Hon berättade att under 2016 så har hon varit ute och rest i över totalt 35 veckor och hon berättade att hur hennes arbetsveckor ser ut under säsongen. Det är mycket tid borta från hennes familj och det är ett hektiskt liv hon lever även om hon påpekar att hon inte skulle byta ut golfkarriären mot något annat. 

Hon delade även med sig om hur viktigt det är att ha en bra stab runt sig som gör att hon kan koncentrera sig på att spela den bästa golfen som hon bara kan men också att det är viktigt att kunna dela vägar med de man samarbetar med för att det är dags att ta in något nytt. För det som behövdes för något år sedan kanske inte behövs idag. Hon omger sig av en bland annat av en mental coach, fystränare, sjukgymnast, en som sköter bokföringen och andra administrativa uppgifter som kanske inte är det roligaste samt en caddie. Att hitta en bra caddie som det fungerar friktionsfritt med är inte det lättaste då man umgås mer med caddien än någon annan så hon är glad att hon har en caddie nu som hon trivs bra med.

Vidare berättade hon om upplevelsen att få vara med i OS. Att hon länge förberett sig tillsammans med sin mentala coach för otaliga situationer som kunde uppstå men var inte riktigt beredd på att åka på en dunderförkylning då hon inte varit förkyld på flera år. Hon lät sig dock inte stoppas av det men när hon kom i mål så släppte allt och vi kunde på tv:n se en känslosam Anna och det är ju det vi alla gillar med henne. Att hon är så jordnära och bra. Hon sa även att något hon kommer att ta med sig från OS är att det är så himla olika i hur sporter fungerar. Som brottare, de förbereder och tränar för tre minuters match medan hon själv måste ha fokus ute på banan betydligt längre än så. Att även få se Justin Rose vinna OS guld och Henrik Stenson ta silvret på plats var ett minne för livet. En fantastisk upplevelse helt enkelt och hon vill gärna representera Sverige i OS 2020 och vi på Torshälla hoppas ju så klart på det också.

Efter att Anna berättat om hur hon har det nu i livet så fick alla som ville ställa frågor och det var många som kom med bra och intressanta frågor. Bland annat om incidenten på US Open och hon fick beröm för hur hon hanterade situationen då det inte kan ha varit lätt att få pliktslag i det läget. 

Sedan tackade vår golfchef, Torgny, Anna för att hon kom dit genom att överräcka henne en bukett blommor och Rolf Berg tomtar och efter det fick alla som ville ett signerat foto av Anna samt ta selfies med henne och det hela var otroligt uppskattat.

Tack Anna för att du kom hem och gjorde detta!